Rakkaat

Rakkaat

torstai 25. maaliskuuta 2021

Hevoskuiskausta

 

Pyöröaitaus

Täti-ja setämiesratsastaja ovat puhuneet jo vuosia, että pitäisi rakentaa pyöröaitaus maneesiin ja testata, miten pollet siellä toimivat. Pyöröaitauksen ideana on se, että hevosella ei ole nurkkia, mihin paeta tai jäädä pönöttämään. Sanoista tekoihin, vihdoinkin! Hiki päässä rakennettiin tolpista ja puomeista pyöröaitaus, halkaisijaltaan 15 m. Siinä paalinaruilla puomeja kiinnittäessä tuli mieleen, että voisihan tässä olla helpompikin tapa aidata tämä pyöreä alue, kuten vaikka leveällä nauhalla... Mistähän saisi muovinauhaa n.100 metriä? Poliisilta?

Ensin oli vuorossa Leevi ja Setämies. Leevi ja Setämies ovat olleet Vepsällä (niin se laulaja) opissa, joten homma toimi naurettavan hyvin, tosin Leevi ei mielestään mahtunut laukkaamaan niin pienessä ympyrässä ja oli muutenkin vähän että hohhoijaa, tää on niin nähty, voisko mennä syömään...

Sitten tuli Jaskan vuoro. Päädyttiin siihen, että Setämies toimii seremoniamestarina ja hevoskuiskaajana, koska tätiratsastaja ei ole pyöröaidassa juurikaan hevosen kanssa työskennellyt. Joskus muinoin Santun kanssa kyllä, kun joku oli sille opettanut että miten pitää olla ja tätiratsastajan oli turvallista mennä sinne toikkaroimaan ja vääriä signaaleja antamaan.

Setämies otti Jaskan ensin haltuun naruriimun ja köyden kera. Hyvin toimi, check.  Aluksi olikin ihan rentoa, hevonen käveli ja ravasi, mutta kun köysi jätettiin pois ja Jaska oli vapaa, alkoi ralli! Jaska meinasi vaihtaa suuntaa väärin (eli kääntämällä peräosaston ihmistä kohti) ja silloin sanoi Setä, että ei käy! Ja siitäkös sitten herkkä hevonen otti herneet sieraimeen! Ja että sillä on tuo keppi, millä se ukko huitoo ja ettäkö tässä ei saa kääntyillä miten huvittaa, vaan tässä nyt viatonta luontokappaletta estetään ja häiritään ja ja ja... Sitten Jaska ottikin perinteiset "olenvillijavapaa"-rallit ja kirmasi ympyrää häntä pystyssä ja vähän piti myös puhista, koska tilanne oli kovin uhkaava, kun kukaan ei pitänyt hänestä kii eikä kertonut, mitä pitää tehdä!

Onneksi Jaska sai pian juonesta kiinni ja vihdoin hoksasi, miten pitää kääntyä eli niin, että ihminen näkee kaksi silmää sen yhden sijaan. Lopussa olikin rento ja kuuliainen polle, siihen oli hyvä lopettaa.

Alla elävää kuvaa Jaskan ja Setämiesratsastajan työskentelystä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti